Kahwin.............
ada anak...........
pertemuan dan...........
perpisahan.......

itu semua boleh terjadi berkali-kali,
Tapi,
Alam persekolahan datang hanya sekali.
Tak kira walau hebat ke tak,itulah memori pahit manis yang akan kekal buat selama-lamanya

Followers

JOM SHOPPING=)

pendapat readers mengenai blog ini.....

like like like

Tuesday, December 27, 2011

Hikmah Ciptaan Tuhan:Keistimewaan Wanita

Assalamualaikum to all readers....
hmm..
terlebih dahulu aku memohon maaf kepada semuapara pembaca yang masih setia kepada blog ni..sebab da lama aku tak poskan entry yang terbaru..
maklum lah..orang bekerjaya..he3...
walaubagaimana pun..
Alhamdulillah..
kerana pada kali ini..
aku berkesempatan untuk memposkan entry yang mana aku sharing daripada seorang hamba Allah di muka buku a.k.a facebook..
he3..
hmm..
pos yang aku sharing kali ni adalah berkisarkan keistimewaan seorang insan yang mana sudah menjadi sunnatullah untuk menjadi pasangan kepada seoang yang insan yang bernama lelaki.. iaitu..
'WANITA'..

yup..
itulah maudu' atau tajuk utama pada kali ini..
iatu..
'KEISTIMEWAAN WANITA'

tanpa berlengahkan masa lagi..
ayuh..
kita baca apa keistimewaan yang Allah berikan kepada seorang insan yag bergelar wanita...
selamat mebaca..
(^_^)V


KEISTIMEWAAN WANITA :-


1. Do'a wanita lebih makbul daripada lelaki karena sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah SAW akan hal tersebut, jawab baginda : " Ibu lebih penyayang daripada Bapak dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia.


2. Wanita yang solehah ( baik ) itu lebih baik daripada 1000 lelaki yang soleh.


3. Barang siapa yang menggembirakan anak perempuannya, derajatnya seperti orang yang senantiasa menangis Karena takut Allah SWT dan orang yang takut Allah SWT akan diharamkan api neraka keatas tubuhnya.


4. Barang siapa yang membawa hadiah ( barang, makanan dari pasar kerumah ) lalu diberikan kepada keluarganya, maka pahalanya seperti bersedakah. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barang siapa yang menyukai akan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail A.S


5. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya, akan tinggal bersama aku ( Rasulullah SAW ) di dalam surga.


6. Barang siapa yang mempunyai tiga anak perempuan atau tiga Saudara perempuan atau dua Saudara perempuan , lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dengan penuh rasa takwa serta bertanggung jawab, maka baginya adalah surga.


7. Dari Aisyah r.a. "Barang siapa yang diuji dengan sesuatu dari anak-anak perempuannya lalu dia berbuat baik kepada mereka , maka mereka akan menjadi penghalang baginya api neraka."


8. Surga itu di bawah telapak kaki ibu.


9. Apabila memanggilmu dua orang ibu bapamu maka jawablah panggilan ibumu dahulu.


10. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutup pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu surga . Masuklah dari manapun pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.


11. Wanita yang taat pada suaminya, semua ikan-ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan, semuanya beristigfar baginya selama dia taat kepada suaminya dan rekannya ( serta menjaga sembahyang dan puasanya ).


12. Aisyah r.a. berkata " aku bertanya pada rasulullah SAW, siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita? Jawab baginda "suaminya". Siapa pula berhak terhadap lelaki?" jawab Rasulullah SAW "Ibunya"


13. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa di bulan Ramadhan, memelihara kehormatannya serta taat pada suaminya, masuklah dia dari pintu surga mana saja yang dia kehendaki


14. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah SWT memasukkan dia kedalam surga lebih dahulu daripada suaminya ( 10.000 tahun )


15. Apabila seorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristigfarlah para malaikat untuknya. Allah SWT mencatatkan baginya setiap hari dengan 1000 kebaikan dan menghapuskan darinya 1000 kejahatan.


16. Apabila seorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah SWT mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah SWT


17. Apabila seorang perempuan melahirkan anak, keluarlah ia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkan


18. Apabila telah lahir ( anak ) lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan dari susunya diberi satu kebajikan


19. Apabila semalaman ( ibu ) tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah SWT memberinya pahala seperti memerdekakan 70 orang hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah SWT

20.Wanita adalah merupakan perhiasan dunia..dan seindah hiasan adalah seoang wanita solehah...

21.Wanita juga merupakan penyambung zuriat bagi umat manusia..kerana tanpa mereka...tidak wujudnya kita

22.Setiap lelaki lelaki di dunia ini..sentiasa memerlukan seorang insan sebagai pasangan di dunia ini..sebagaimana wanita yang sentiasa memerlukan seorang lelaki dalam kehidupan ini...

ok guys..
sampai disini sahajalah post pada kali ini
mengenai kesahihannya...
wallahualam..
keraa aku x dpt nk mengemukakan dalil bagi tiap2 keistimewaan tu... bagi yang sedang baca ni..yang tahu dalil2nya..korang letak lah ea dalilnya....insyaallah..
akan dimanfaatkn...
dan mengenai keistimewaan di atas..aku pasti..ia hanya sedikit sahaja dan aku juga pasti.. banyak lagi keistimewaan yang Allah berikan kepada makhluknya yang bergelar wanita ini
..semoga kita dapat 'bertemu' pada entry yang akan datang...
Yang baik itu datang daripada Allah..
manakala yang buruk itu datang daripada diri ini selaku hambaNya yang lemah..
yang baik kita jadikan tauladan dan ikutan..
yang buruk kita jadikn sempadan dalam menempuh kehidupan
selamat beramal..
b(^_^)d 

No comments:

Post a Comment

jom komen:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...